Word een van je studenten anders behandeld vanwege zijn/haar ras – geboorteland – geloof – handicap – politieke of religieuze overtuigingen – geslacht – seksuele geaardheid – leeftijd…. enzovoort?
Dit mag niet volgens Artikel 1 van de Grondwet!

Wat is discriminatie?

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Dan kun je denken aan afkomst, sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte.
Als iemand bijvoorbeeld wordt afgewezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur omdat hij geen rijbewijs heeft, dan is dat volkomen terecht. Het hebben van een rijbewijs is nodig voor de baan en valt niet onder een van de genoemde kenmerken. Stel dat diegene niet wordt aangenomen, omdat hij of zij vrouw, zwart, moslim of homo is. Dan is er sprake van discriminatie.

Is het maken van onderscheid altijd discriminatie?

Niet alles is discriminatie. Er zijn allerlei situaties waarin het heel normaal is om onderscheid te maken tussen mensen. Iemand weigeren voor bijvoorbeeld de functie van receptionist omdat hij of zij de Nederlandse taal niet beheerst, hoeft geen discriminatie te zijn. De motivering voor de weigering is dus belangrijk.
Discriminatie is niet het maken van onderscheid op zich, maar het maken van verboden onderscheid. Dat wil zeggen: onderscheid maken tussen mensen, zonder dat daarvoor objectief gezien een goede reden is.

Wat kun je doen als je denkt dat een student anders wordt behandeld op school?

Voorvallen van discriminatie binnen school? Bespreek ze binnen je team, met je leidinggevende of met één van de medewerkers van het Expertisecentrum.

Voor meer informatie zie (of verwijs student naar) de studentpagina van Check it.

Discriminatie

Stel je vraag

via WhatsApp

Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van Student Services.

CheckIt_Chat_groot