O.a. Nibud, politie en CSG hebben online lessen/informatie ter beschikking gesteld aan docenten om hun studenten wijzer te maken over hedendaagse problemen.

Online les over geldezels

Wat doe je als iemand je vraagt of hij even je bankrekening mag gebruiken om wat geld op te zetten? Je krijgt er 200 euro voor.
Slechts 25% van de Nederlandse jongeren weet wat een geldezel is, blijkt uit het scholierenonderzoek van het Nibud. Jongeren die hiervoor benaderd worden onderschatten vaak de gevolgen. Ze denken: ‘Wat kan het voor kwaad als ik wat geld voor iemand overboek?’ of ze denken: ‘Bij mij valt toch niets te halen’. Wat ze zich niet altijd realiseren is dat ze onderdeel worden van een crimineel proces én dat de gevolgen serieus zijn: je krijgt een strafblad, geen VOG en je kunt geen bankrekening meer openen.

In het mbo-onderzoek van Wijzer in geldzaken geeft 37% van de burgerschapsdocenten aan graag meer te willen weten over dit onderwerp. Daarom maakte Wijzer in geldzaken een nieuwe interactieve les over geldezels in de online tool van LessonUp NL. De les eenvoudig en gratis te gebruiken door docenten mbo en VO.
Kijk op Geldezels – LessonUp (geldlessen.nl) voor de les en de docentenhandleiding.

Van Politie Nederland

Dat je geen fiets mag stelen, dat weten ze wel. Maar jongeren hebben vaak geen idee wat er online precies strafbaar is. Mede daarom stijgt het aantal jonge cybercrimedaders de afgelopen jaren. Vorig schooljaar heeft de politie het lesprogramma Framed geïntroduceerd om studenten online bewuster te maken en cybercrime te voorkomen. Helaas heeft de corona pandemie vorig schooljaar behoorlijk wat roet in het eten gegooid. Daarom geven we nu een vervolg aan Framed.

De informatiepagina is nu voor scholen beschikbaar: Framed (onderwijsinformatie.nl)
Op deze pagina kunnen scholen zich aanmelden voor Framed en na aanmelding zijn de lesbrief en de presentatie over het spelen van Framed voor vakdocenten en coaches beschikbaar.

Van Centrum Seksueel Geweld

(1) Seksueel misbruik bestaat, het kan iedereen overkomen en (2) zoek hulp bij het Centrum Seksueel Geweld als het je overkomt.

Geldlessen

De wereld wordt steeds digitaler. Voor jongeren komen onderwerpen als betalingsverzoeken, in-game aankopen, online gokken, cryptovaluta en achteraf betalen dagelijks aan de orde. Op geldlessen.nl vind je diverse gratis lesmaterialen.

Lespakket studiefinanciering

DUO heeft 2 interactieve lespakketten ontwikkeld voor studenten in het mbo. Een lespakket voor niveau 1 en 2, en een lespakket voor niveau 3 en 4.
Het lespakket geeft inzicht in de studiefinanciering voor het middelbaar beroepsonderwijs. De student leert hoe studiefinanciering is opgebouwd en op welke manier hij studiefinanciering of een aanvullende lening kan aanvragen. Het lespakket bestaat uit een PowerPoint presentatie, een docentenhandleiding en een werkblad voor studenten. Klik hieronder op de button om de lespakketten te downloaden.

Laaggeletterdheid

Studenten die (meer) moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen zijn laaggeletterd. In Nederland is 1 op de 6 mensen boven de 16 jaar laaggeletterd. Voor deze studenten kan ook  de digitale wereld lastig zijn. Daar kunnen zij (gratis) hulp bij krijgen.

Zie voor meer informatie:  Problemen bij het leren – Check it (checkitkw1c.nl)

Stel je vraag

via WhatsApp

Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van Student Services.

CheckIt_Chat_groot