Misschien wil je het liefst dat stomme gepest vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is logisch. Maar als je niets vertelt, zal het pesten ook nooit ophouden. Wat kun je doen als je gepest wordt? Wat is eigenlijk het verschil tussen pesten en plagen? En wat als je via social media gepest wordt? Je leest er hier alles over!
Wat is het verschil tussen plagen en pesten?
Pesten en plagen is niet hetzelfde. Plagen gebeurt vaak spontaan, het duurt niet lang en gebeurt niet dag in dag uit. Bij plagen ben je gelijk aan elkaar; niemand is de baas. Ook liggen de rollen niet vast, de ene keer plaagt de een, de andere keer plaagt de ander. Plagen gebeurt zonder iemand pijn te willen doen en is daarom vaak leuk en grappig. Bij pesten ben je niet gelijk aan elkaar. De pester is vaak sterker of ouder en heeft een grote mond. Anderen kijken vaak tegen de pester op. Pesten gebeurt ook vaak in een groep en dezelfde persoon is steeds de klos. Je kunt enorm last hebben van de meelopers.
Veelgestelde vragen pesten
Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over pesten.
Wil je graag jouw verhaal kwijt bij een vertrouwenspersoon? Dat kan ook!
Plagen
- Niet gemeen
- Kun je om lachen
- Komt geen ruzie van
- Stopt op tijd
- Vaak 1 tegen 1
Pesten
- Gemeen
- Niet om te lachen
- Komt ruzie van
- Gaat te lang door
- Vaak een groepje tegen 1
Hoe herken je het?
Pesten kan dus verschillende vormen aannemen. Je kunt er fysiek last van krijgen, bijvoorbeeld omdat je geduwd, geslagen of getrapt wordt. Maar je kunt ook mentaal gepest worden. Hierbij kun je denken aan dat je wordt buitengesloten, uitgescholden of gekleineerd. Ook kun je via social media gepest worden. Dit heet cyberpesten.
Pesten heeft een groot effect. Je kunt je vaak eenzaam en verdrietig voelen. Je hebt het gevoel dat je alles fout doet. Je bent onzeker en bang om naar school te gaan en kunt niet meer slapen omdat je ligt te denken aan het pesten. Je kunt zelfs slechter presteren op school omdat je gepest wordt.
Waar kun je terecht?
Herken jij jezelf of iemand anders hierin en wil je hierover meer informatie? Check dan de volgende websites:
Wil je met iemand op school praten? Dat kan! Neem contact op met je coach. Hij/zij verwijst je vervolgens door naar de juiste persoon binnen school. Je kunt ook direct contact opnemen met de vertrouwenspersoon op school, het contactformulier invullen of een CMI melding maken via timo-leijgraaf.topdesk.net.
Stel je vraag
via WhatsApp
Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van het Expertisecentrum.